MS behandeling en kankerbehandeling

Als u dit verder leest, dan gaat u ongetwijfeld zeggen “Schoenmaker blijf bij je leest”. Terecht. Ik heb zeker niet overal verstand van en dat wil ik ook zo houden. Echter, als Onafhankelijk Burger Journalist wil ik u deze keer wel meenemen in bepaalde gedachten, die mij steeds bezig houden. Gedachten die lopen van Bayt al-Hikma, via beenmergtransplantatie tot aan de behandeling van Multiple Sclerose. 

Kimberley
Laatst kwam ik een artikel tegen over een jonge vrouw uit Lelystad – ik heb er over geschreven – die bezig is met crowdfunding om 60.000 euro bij elkaar te sprokkelen voor een peperdure behandeling. Het gaat hierbij om een stamceltransplantatie tegen de ziekte MS (de zogenaamde HSCT-behandeling). Als men de gegevens bekijkt, dan ziet men gelijkenissen met de de techniek van beenmergtransplantatie. Alleen de HSCT-behandeling wordt niet in Nederland uitgevoerd en de tweede wel en op verschillende plaatsen. 

Bayt al-Hikma
Bayt al-Hikma, ofwel het Huis der Wijsheid, is in Bagdad gesticht door kalief Haroen ar-Rashid en was bedoeld als zijn bibliotheek. In de jaren 825 of 830 heeft kalief Al-Ma’mun het opengesteld voor meerdere wetenschappers en filosofen. Nadien zijn er in andere plaatsen, gebieden en landen ook Huizen der Wijsheid opgericht. Zo ben ik er in Tunesië ook één tegengekomen.

Nu zegt men dat de wetenschap van Europa afkomstig is, echter Bayt al-Hikma is opgericht in de 9e eeuw, in de tijd dat Europa nog in de donkere Middeleeuwen vertoefde. Bayt al-Hikma was opgezet als de academie voor vertaalwerk. Maar er kwam heel snel wetenschappelijk onderzoek bij. Dit kwam omdat de wetenschappers zelf experimenten gingen doen. 
In deze tijd was er ook al een ziekenhuis in Bagdad gesticht door kalief Haroen ar-Rashid in 805. En de geneeskunde, maar de wetenschap in het algemeen, werd belangrijk om onderzoeken te doen. 

Bloedsomloop
Zo was er – zoals nu genoemd wordt – de grondlegger van de geneeskunde, Ibn al-Nafis. Hij was een Islamitische geneesheer, die in de 13e eeuw ontdekte dat de bloedsomloop door de longen loopt. Ibn al-Nafis is in 1213 in Damascus geboren. Hij genoot zijn onderwijs aan Bimaristan al-Noori (Medical College Hospital).  
Deze wetenschapper heeft veel onderzoek gedaan naar de bloedsomloop en vele boeken geschreven, o.a. over de oogheelkunde. 

Met dit onderwerp, de bloedsomloop, komen we bij het volgende onderwerp, door wat eeuwen over te slaan en komen bij de beenmergtransplantatie. 

Beenmergtransplantatie
Deze vorm van transplantatie, ook stamceltherapie of stamceltransplantatie genoemd, kan gebruikt worden bij leukemie en bepaalde non-hodgkinlymfomen. In het kort wordt hierbij het zieke beenmerg vervangen door gezond merg.
Simpel gezegd kan men zeggen dat de stamcellen de moedercellen zijn van andere cellen. Uit deze stamcellen komen bijna alle andere bloedcellen voort. 
Bij de behandeling worden de stamcellen afgenomen, ofwel direct uit het beenmerg of uit het bloed. Bij de laatste mogelijkheid wordt later een groeibevorderaar toegevoegd, wanneer de cellen worden teruggeven. 

De cellen worden afgenomen, middels een apparaat. Deze techniek heet leukaferese. De cellen worden ingevroren, meestal met DMSO en bewaard in (de dampfase van) vloeibare stikstof. De patiënt wordt een tijd lang behandeld en op het moment dat de patiënt ‘klaar is’, worden de cellen via een infuus terug ingebracht bij de patiënt.  

In de jaren 80 / 90 van de vorige eeuw werd een project van het KWF in Utrecht gedaan met bovenstaande techniek. Zie o.a. het artikel “Recovery of T Cell Subsets After Autologous Bone Marrow Transplantation Is Mainly due to Proliferation of Mature T Cells in the Graft” (Gijsbert C. de Gast, Leo F. Verdonck en anderen). 

Op dit moment – naar mijn weten – wordt deze techniek nog steeds toegepast in verschillende ziekenhuizen in Nederland. En dan komt nu de ellende. 

HSCT-behandeling
Voor de behandeling van de ziekte Multiple Sclerose (MS) is de HSCT-behandeling nodig. April dit jaar schreven het AD en de Gelderlander over het probleem. De behandeling wordt niet gedaan in Nederland, maar patiënten moeten bijvoorbeeld naar Moskou. 
Op de site van de Vereniging MS Nederland staan een aantal artikelen over de behandeling en de tegenslag.

HSCT (Hematopoietische StamcelTransplantatie) geeft het afweersysteem een vorm van een herstart. Bij de patiënt worden stamcellen geïsoleerd. Daarna krijgt de patiënt medicijnen toegediend (chemo- en immunotherapie). Als de patiënt er klaar voor is, worden de eigen stamcellen teruggegeven. 

In het Persbericht van de Vereniging is aangegeven dat de invoering van de behandeling middels HSCT in Nederland veel te lang duurt. Er lopen wat studies, maar de resultaten laten nog op zich wachten. De Vereniging stelt voor om met een tijdelijke regeling te gaan werken voor vergoeding en behandeling met HSCT voor mensen met MS in Nederland. 

Voor mij is het onbegrijpelijk dat de techniek bij kanker met stamceltransplantatie al sinds de jaren 80 / 90 wordt toegepast en hier in Nederland wordt uitgevoerd en (waarschijnlijk compleet) vergoed. Terwijl de stamceltransplantatie voor HSCT in Moskou moet worden gedaan, waarbij de patiënt zelf zo’n 60.000 euro bij elkaar moet sprokkelen. Van een afstand gezien lijken de technieken precies op elkaar. Het wordt tijd dat de immunologen/oncologen en neurologen dezelfde kant uitkijken bij de geneeskunde. 

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke Burger Journalistiek

© Khamakar News Agency / 10.08.2021

Plaats een reactie